zaterdag 31 maart 2007

Tommeken Tom, wa doede nu?

Tom Vangeneugden heeft op de wereldkampioenschappen in Melbourne (Australië) een nieuw Belgisch record gezwommen op de 1500 meter vrije slag, hiermee verbeterde hij zijn eigen recordtijd van begin dit jaar.

Meer weten surf dan ook eens naar de site van ozv. (zie bij mijn links)

woensdag 28 maart 2007

Diene Guy toch


WK in Melborn

Toch spannende tijden voor de zwemliefhebber.
Michael Phelps heeft het wereldrecord op de 200 meter vlinderslag verbeterde met meer dan anderhalve seconde (1'52"09). Hij heeft nu al drie gouden medailles. Eerder won hij al de 4 x 100 meter vrije slag en de 200 meter vrije slag, ook met een knap wereldrecord.

Ook Laure Manaudou (ook geboren op 9 oktober 1986) zwom op de 200 meter vrije slag een nieuw wereldrecord 1'55"52. Daarmee knabbelt de Française bijna een seconde af van het wereldrecord van Federica Pellegrini. De Italiaanse had dinsdag pas in de halve finales een tijd van 1'56"47 neergezet.
De wereldrecords gingen vlot van de hand in de Rod Laver Arena.

Als ik dat allemaal zo hoor krijg ik ook weer zin om terug competitie te gaan zwemmen.

En vooral niet vergeten te kijken naar Tom Vangeneugden, hij zwemt de 1.500 m vrije slag

maandag 19 maart 2007

“Het wordt hoog tijd dat er naar analogie met de sociale tarieven voor telefonie en energie ook zo'n tarief komt voor internettoegang.”
Peter Vanvelthoven

dinsdag 13 maart 2007

“1 jaar ouderschapsverlof is niet te lang. In Duitsland en Scandinavië is dat al zo.” Roger Pauly van de GezinsbondHet Laatste Nieuws, 13/3/2007

Vragen we niet teveel van scholen?

Ons onderwijs is, volgens de onderwijsinspectie, uitstekend, maar vaak te schools en te theoretisch. Frank Vandenbroucke vraagt zich af of we niet teveel vragen en eisen van scholen.
De onderwijsinspectie heeft vorig schooljaar 343 lagere en 150 middelbare scholen doorgelicht. Een constante bij de doorlichtingen is dat de lessen véél te theoretisch zijn. Leraars volgen strikt hun handboek en hebben vaak veel te weinig oog voor allerlei vaardigheden. De eindtermen, dat zijn de eisen waaraan alle leerlingen minimaal moeten voldoen, leggen daar nochtans zwaar de klemtoon op. In de praktijk blijken veel leraars die eindtermen nauwelijks te kennen.“We moeten ons afvragen of de doelstellingen die wij aan scholen en leerlingen opleggen wel haalbaar zijn. We mogen veel vragen aan scholen, maar de opeenstapeling van vragen en eisen is misschien niet altijd even realistisch”, zegt Frank Vandenbroucke in Het Laatste Nieuws. Daarom wil de Vlaamse Onderwijsminister de komende jaren laten onderzoeken wat de leerlingen aan het einde van de rit écht kunnen. “We moeten kijken naar het resultaat van wat we doen. Mooie recepten zijn één zaak, maar het is de taart die op tafel komt die telt.” Hij wil steekproefgewijs grote toetsen organiseren in heel Vlaanderen. “Die tellen niet mee als examenresultaat, maar op die manier wil ik nagaan of de scholen erin slagen met hun leerlingen de eindtermen te halen.” Vandenbroucke gaat het ritme van de onderwijspeilingen in de scholen opdrijven. Hij heeft al een kalender klaar die tot in 2012 loopt.Dit schooljaar nog zijn er in mei en juni toetsen begrijpend lezen in het lager onderwijs en Frans in de eerste graad van het middelbaar onderwijs. Niet alle scholen nemen deel aan de proef. “Maar wie dat wil, kan vanaf volgend jaar parallelle proeven krijgen om zelf een meting uit te voeren. Ik wil meer resultaatgericht denken. Niet alleen om scholen ermee te confronteren maar ook om na te gaan of het beleid goed bezig is.”

maandag 12 maart 2007

Het zal rustig worden

Hey

Volgende week heb ik examens en de week erop ook.
Tja het zal dan iets rustiger worden op mijn blog.
MAAR daarna ben ik terug

Groetjes

sp.a lanceert meldpunt Citibank

12/03/2007 - Vanaf dinsdag 13 maart kan iedereen die problemen of klachten heeft met een lening bij Citibank terecht bij ons meldpunt. “We gaan die klachten professioneel begeleiden”, zegt Johan Vande Lanotte.

Heel wat mensen die het niet breed hebben krijgen leningen of kredieten aangesmeerd die ze niet kunnen afbetalen. Vooral Citibank spant hierbij de kroon. Klachten durven die mensen niet of nauwelijks uiten. En als ze al een klacht willen indienen, weten ze niet waar ze ermee naartoe moeten. “Die mensen wil sp.a een handje helpen. Daarom starten we met een meldpunt, waar we klachten verzamelen en bundelen”, legt partijvoorzitter Vande Lanotte uit. Mensen kunnen hun klacht zowel via mail (meldpuntcitibank@s-p-a.be) als per brief (sp.a-meldpunt Citibank, Grasmarkt 105, bus 37, 1000 Brussel) doorsturen. “Sinds het aan het licht brengen van die toestanden door Hans Bonte regent het klachten bij ons, van gedupeerden maar ook van werknemers bij die bank. Verschillende OCMW’s bevestigen het probleem. Daarom moeten wij ervoor zorgen dat al die klachten ook effectief bij de bevoegde instanties terechtkomen.” sp.a heeft aan twee mensen van haar studiedienst de opdracht gegeven de klachten professioneel te begeleiden. “De cijfers van het aantal onverantwoorde leningen of kredietverstrekkingen in Vilvoorde zeggen genoeg”, vult kamerlid en Vilvoords OCMW-voorzitter Hans Bonte aan. “Liefst drie op vier mensen die in financiële moeilijkheden zitten en klant zijn bij het Vilvoordse OCMW zijn ook klant bij Citibank. De bank richt zich dus specifiek op mensen die al diep in de schulden zitten. Door hen nog bijkomende leningen of kredieten aan te smeren komen zij in een nog lastiger parket terecht. Het is tijd dat we paal en perk stellen aan dergelijke praktijken”, benadrukt Bonte.

Laat je niet vangen!


zondag 11 maart 2007

...

"Het enige waar de markt in geïnteresseerd is, is de prijs. De smaak doet er niet echt toe."

(Hannes Schulz, kippenkweker, in "We Feed the World")

donderdag 8 maart 2007

Internationale vrouwendag

Sinds 1910 heeft de vrouwenbeweging haar eigen dag: 8 maart.

Voor het eerst gevierd in 1911: in Duitsland onder impuls van Clara Zetkin, die voor vrouwenrechten en voor stemrecht voor vrouwen streed. Later volgden ook Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland en de Verenigde Staten. Sinds 1975, het internationale jaar van de Vrouw, werd deze dag wijd verspreid over de hele wereld gevierd. In 1978 werd 8 maart door de Verenigde Naties officieel erkend als internationale vrouwendag en in sommige landen is dit inmiddels een officiële feestdag (bijvoorbeeld in Italië).

De internationale vrouwendag stond en staat voor het gevoel van solidariteit en strijdbaarheid van vrouwen overal ter wereld. Vrouwen over de gehele wereld komen elk jaar samen om deze internationale dag en de vooruitgang in de strijd voor gelijke rechten en vrijheden te vieren, om opnieuw de aandacht te vestigen op de nog bestaande leemtes, de ongelijkheden, de wantoestanden en het onrecht. Vaak wordt er specifiek aandacht besteed aan een welbepaald thema zoals vrouwenrechten, geweld op vrouwen of armoede bij vrouwen.


LET'S BE A WOMAN

dinsdag 6 maart 2007

Passiefhuizen aanmoedigen

sp.a wil de meerkost van passiefhuizen subsidiëren (De term passiefhuis staat voor een specifieke bouwstandaard voor woningen met een comfortabel binnenklimaat, gedurende zowel het zomer- als het winterseizoen, met een beperkt verwarmingssysteem en zonder de toepassing van actieve koeling). We willen ook in de sociale woningbouw de passiefhuisstandaard algemeen toepassen. Elk jaar moet het aandeel aan passiefhuizen volgens het sp.a klimaatplan verdubbelen.

Passiefhuizen moeten steeds meer ingang vinden. Dat is, beknopt samengevat, één van de vele uitgangspunten in het klimaatplan van sp.a. Waarom? Passiefhuizen zijn zo goed geïsoleerd dat ze geen verwarmingsinstallatie nodig hebben. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dergelijke type huis goed is voor ons leefmilieu.

De afgelopen tien jaar zijn in Europa meer dan 8.000 passiefhuizen gebouwd. Deze woningen, waarvan een opmerkelijk groot deel in Oostenrijk en Duitsland staat, demon­stre­ren dat dit een realis­tische optie is, zowel op technisch als op economisch vlak.

Er is wel een meerkost van 7 à 12 procent verbonden aan de bouw van een passiefhuis. Maar dat is een rendabele investering als je de lage energie­factuur in rekening brengt. sp.a wil de meerkost van passiefhuizen bovendien subsidiëren.

Passiefhuizen moeten we ook realiseren voor mensen met lagere inkomens. Wij willen daarom de passiefhuisstandaard in de sociale woningbouw bij nieuwbouw algemeen toepassen. De komende jaren moet er een groeiend aantal passiefhuizen worden gebouwd in de sociale woningbouw. Op deze manier kan het passiefhuisconcept doordringen in de Belgische bouwsector en kunnen architecten en aannemers nuttige ervaring opdoen op dit vlak. Op termijn moeten dus alle nieuwe sociale woningen passiefhuizen zijn.

Wat denk jij?

Jeroen bij idool

Diegene die opt pikoh hebben gezeten zullen hem ongetwijfeld herkend hebben.


En dit is de re-mix
http://www.youtube.com/watch?v=K89m4RJIdZU

maandag 5 maart 2007

Het wordt warm

www.underECOconstruction.be: Een website voor milieuvriendelijk (ver)bouwen
http://klimaatplan.infodepot.be/: Het klimaatplan van sp.a

Wat vind jij van de opwarming van de aarde: Och, wanneer het zover is ben ik er toch niet meer? Of, we moeten er dringend werk van maken?

UPDATE: bruno Tobback, minster van leefmilieu geeft vanavond info in terzake

zaterdag 3 maart 2007

EQUAL PAY DAY

Op 30 maart 2007 wordt de derde editie van equal pay day georganiseerd.
Wat is jouw mening?
Is het de vrouw haar eigen schuld dat ze minder wordt betaald, want ze gaat part-time werken? Of bent u van mening dat het onrechtvaardig is die loonongelijkheid?


Doe mee aan de enquête op www.mijnloon.be

vrijdag 2 maart 2007

Batibouw klacht aan been wegens discriminatie

De dove Vlaamse parlementslid Helga Stevens heeft klacht ingediend tegen Batibouw.

Helga wou een bezoekje brengen aan Batibouw maar haar doventolk mocht niet gratis binnen. Helga Stevens schrok zich een duitje gisteren toen ze batibouw binnen wou maar haar doventolk niet gratis binnen mocht. Nochtans word dit toegelaten om tal van grote beursen en manifestaties Stevens heeft dan ook een klacht ingediend bij het centrum van gelijke kansen . Waar ze dan ook alle steun van krijgt.Dit is pure discriminatie vind Jozef Dewitte voorzitter van Centrum van Gelijke Kansen.Batibouw zelf zit verveeld met dit voorval en wil zo rap mogelijk een gesprek met Helga Stevens om dit probleem te bespreken.De directeur van Batibouw zegt inderdaad verveeld te zitten met deze zaak omdat ik vorig jaar nog met de rolstoelpatiënten een evaluatie heb gemaakt over de pijn punten

donderdag 1 maart 2007

Deze blog

Pff eindelijk deze blog qua lay-out nog eens een beetje aangepast.
En ik heb vandaag veel ontdekt zoals je kan zien. Ik ben er trots op. Alleen heb ik nog niet ontdekt hoe ik filmpjes van You Tube op mijn blog kwijt kan.
Kan iemand me daarmee helpen?

Franse presidentsverkiezingen 2007

Op 22 april 2007 trekt de franse kiezer voor de eerste keer naar de stembus. De tweede ronde vindt waarschijnlijk plaats op 6 mei 2007. In principe als een kandidaat de absolute meerderheid (50% + 1) behaalt, zijn de verkiezingen onmiddellijk afgelopen. Het meest voor de hand liggende scenario is dat er een tweede rond dient te komen, dan is een gewone meerderheid genoeg om het presidentiële ambt te bekleden.

In 2000 bepaalden de Fransen na een referendum dat een ambtstermijn niet langer 7 jaar, maar slechts 5 jaar kan duren. Bij de laatste (voorlopig) legislatuur van Chirac, die inging in 2002, werd de nieuwe wet van kracht.

Wie het ook wordt voor de volgende vijf jaar, hij of zij moet voldoen aan enkele voorwaarden. De kandidaat moet de leeftijd hebben bereikt van 23 jaar, de Franse nationaliteit hebben en nog in het bezit zijn van al zijn/haar politieke en burgerlijke rechten. Daarenboven moeten er 500 handtekeningen gevonden worden van verkozenen uit 30 departementen. Dit peterschap lijkt vooralsnog problemen op te leveren voor enkele kandidaten. Elke kandidaat-president had tot 22 februari de tijd om hun “peters” te vinden.

Enkele Kandidaten

Voor 2007 zit er een record aan te komen. Tot nu toe zal de Franse kiezer de keuze hebben tussen maar liefst 23 kandidaten (de lijst is echter pas definitief wanneer ze door de regering vrijgegeven wordt, ongeveer twee weken voor de eerste verkiezingsronde). Van namen als Sarkozy, de Villepin, Le Pen en Royal kijkt niemand op. Dat José Bové erbij is, is dan wel weer een verrassing. Voor we de grote lijnen uittekenen van de jongste presidentiële campagne even een kort portret van de belangrijkste deelnemers.

1. Nicolas Sarkozy (UMP, union pour un mouvement populaire, unie voor een volksbeweging )
Deze zoon van Hongaarse vluchtelingen maakte een steile opgang in de politieke wereld. Op zijn 28ste was hij al burgemeester van een Parijse voorstad. Tien jaar later beheerde hij een ministerportefeuille. Zijn ster schoot de hoogte in dankzij zijn goede banden met Chirac. In 1995 valt hij echter uit de gratie van de Franse president. Pas in 2002 maakt Sarkozy zijn heroptreden onder premier Raffarin. De jonge hond is intussen een geslepen vos.

In 2005 werpt hij zich op als de Minister van Binnenlandse Zaken waarmee niet gesold wordt. Tijdens zijn bezoek aan de Parijse voorsteden, die toentertijd in lichterlaaie stonden, noemde hij de rebelleerde jongeren uitschot. Een uitspraak die hem naast de bekendheid ook heel wat tegenwind opleverde. Meer dan ooit tevoren is hij het boegbeeld van gematigd rechts. Hij is dan ook de enige voorgedragen partijkandidaat.

2. Ségolène Royal (PS, Parti Socialiste, Socialistische Partij)


Een frisse wind waait door de socialistische partij. Royal haalde het in de voorverkiezingen binnen de eigen rangen van Dominique Strauss-Kahn en Laurent Fabius, niet van de minsten. 60% van de socialisten schaarden zich achter het nieuwe boegbeeld van de partij. Samen met François Hollande , haar echtgenoot, vormt ze een gezin waar de Fransen gek op zijn. Ze is niet de harde politica maar spreekt het woord van het volk. Desondanks leek het koppel even voor problemen te zorgen toen ook Hollande ambities koesterde voor de komende verkiezingen.

In de aanloop naar de presidentiële verkiezingen profileert ze zich vooral op het terrein van het onderwijs, gezin en milieu. Hoewel ze het rechtse vocabularium schuwt, deint ze er niet voor terug om voorstellen uit de eigen partij kritisch te bekijken. Zo gaf ze uitgebreid commentaar op de 35-urenweek wat haar op fronsende blikken van partijgenoten kwam te staan. Verschillende peilingen roepen Royal uit als de te kloppen favoriet. Verwacht wordt dat het op 6 mei een nek-aan-nekrace zal zijn met Sarkozy.

3. Jacques Chirac (UMP, zelfde partij als Sarkozy)


Voormalig burgemeester van Parijs, ex-minister, ooit nog premier en nu al sinds 1995 president van Frankrijk. Bij zijn herverkiezing in 2002 won hij de tweede ronde met ruim 80% van Le Pen. In een bikkelharde eerste ronde werd hij door de oppositie meedogenloos aangepakt en voortdurend ‘supermenteur’ (superleugenaar) genoemd.

Het is absoluut nog niet zeker of Chirac zich kandidaat zal stellen. In eerste instantie wees hij een nieuwe ambtstermijn van de hand maar de jongste tijd laat hij vaker uitschijnen dat hij toch nog eens meedingt. Nu zijn uit de gratie gevallen poulain, gesteund door de UMP, een gooi doet naar het ambt, denkt Chirac alles nog eens over. Het is geen geheim dat het water tussen partijgenoten Chirac en Sarkozy erg diep is. Enerzijds zou een ideologisch verschil aan de basis liggen maar anderzijds zou het verraad van 1995 nog diepe wonden hebben nagelaten (toen koos Sarkozy ervoor om de tegenkandidaat van Chirac te steunen).

Erg populair is Chirac niet. In een laatste opiniepeiling, het Franse publiek houdt nu eenmaal erg van de sondages, was maar liefst 80% van het publiek tegenstander van een nieuwe ambtstermijn van Chirac. Hoewel zijn deelname niet zeker is, en bij een eventueel kandidaatstelling de kans klein is dat hij potten zal breken, is Chirac een niet te onderschatten tegen- of medestander. Voor alle duidelijkheid: Chirac zou, volledig onder voorbehoud, deelnemen als onafhankelijke kandidaat. De UMP ondersteunt enkel de kandidatuur van Sarkozy.

4. Dominique de Villepin (UMP)


Eind oktober 2006 begon ook de Villepin mysterieus te doen over een eventuele kandidatuur. Toen beloofde hij in het eerste trimester van 2007 een definitieve verklaring af te leggen. Tot nu toe blijft alles stil rond de Franse premier.

Net zoals Chirac heeft ook de Villepin een ietwat aparte relatie met partijgenoot Sarkozy. Beide heren hebben een compleet verschillende politieke strategie. Chirac staat ideologisch veel dichter bij zijn premier dan bij Nicolas Sarkozy.

Hoe de kaarten precies liggen is voor niemand geheel duidelijk. Zijn eigen kandidatuur houdt hij net als de president in beraad. Tegelijkertijd roept hij wel zijn partij, de UMP, op om de rangen te sluiten als het gaat om Sarkozy. Verdeeldheid wil hij naar eigen zeggen niet zaaien. Voorlopig ziet premier de Villepin geen tegenstrijdigheden in zijn verklaringen.
5. José Bové
6. Jean-Marie Le Pen (FN)
7. Marie-George Buffet (PCF)
8. Olivier Besancenot (LCR)
9. Arlette Laguiller (LO)
10. François Bayrou (UDF)

Start 2 eat

Iedereen kent het programma start to run nog wel, maar nu is er ook start 2 eat. Dit is een programma om gezonder te eten.


Het Start to Eat®-voedingsplan biedt:
• Een schema van 10 weken dat aansluit bij de basisschema's van Start to Run
• Lekkere en eenvoudige recepten voor elke dag
• Een praktische uitwerking van de actieve voedingsdriehoek, met combinatie van verse groenten en fruit, graanproducten en zuivel
• Kortom, voedingsadvies op maat!


Op deze website vind je alle informatie over de schema's, gezonde recepten, nuttige tips, veelgestelde vragen omtrent voeding en beweging...

www.start2eat.be